Uppladdning

På onsdag går EM i voltige av stapeln på Bökeberg i Malmö. Hela veckan har man möjlighet att åka och titta på voltige i världsklass. För mer info om biljetter, vilka lag som är med och vilka som representerar Sverige gå in på http://www.vaulting2009.com.

Veckan därpå åker Team Caprifolen och Lag 2 till Sala för att tävla i Mälarcupen. Det blir en lång resa för klubbens voltigörer, linförare, hästar och hästskötare. Tävlingen pågår hela helgen med två dagars tävlande, var dag är en varsin tävling. Caprifolen representeras i några olika klasser, bl.a. Svår klass lag, seniorer individuellt i galopp, junior individuellt i galopp och skritt.
Tävlingen är den sista inför SM som går i Hamre 11-13 september. Dit ska Team Caprifolen och lag 2 åka för att tävla i Svår klass galopp. Linnéa Engqvist ska representera Caprifolens voltige i juniorklassen.

Uppladdning är i full gång och alla är på hugget.


 
Laholmstävling
Team Caprifolen


Mikaela och Lovisa
Lag 2


Bornyett och Frida
Frida och Bornyett


hopp i Madonnadans
Team Caprifolen och lag 2


Träningsläger

Under v.28 hade Team Caprifolen och Lag 2 träningsläger. Träningslägret blev väldigt lyckat och på schemat fanns
Aerobic under ledning av Jessica Nilsson, grund- och kürpass i galopp, uppvisningar, stadsfest, fotbollsmatch, grillbuffé m.m.
Lagen som möttes i fotbollen var Team Caprifolen mot lag 2, matchen som ägde rum första kvällen på lägret vanns av lag 2 med 1-0. Vi hade t.o.m. en riktig domare! Domaren var Klas Johansson (Frida och Tinas pappa) Efter matchen var det grillbuffé för båda lagen. Efter en mycket lyckad dag åkte alla hem till sig för att sova och ladda inför torsdagen. Under veckan som gick slipade båda lagen på sina fria program och fick prova lite nytt på hästarna. Dagarna innehöll även musikletning och lite pill med dräkterna.
På torsdagskvällen var det premiär för torsdagskul 2009, vårt lag 2 hade en uppvisning på bocken på torget till ett Abba-medley. Inslaget var mycket uppskattat under torsdagen då regnet öste ner. På lördagen var det dags för stadsfest och då var Caprifolen på plats med ponnyridning, luftkuddehoppning och uppvisning på torget som Bornyett fick vara med på tillsammans med Team Caprifolen. Bornyett skötte sig alldeles exemplariskt. Han är en klippa.
Enligt tidningarna var uppvisningen Team Caprifolen gjorde det som drog mest publik under dagen. Efter uppvisningen hade vi work-shops, då alla fick prova på voltige på bock och hästen Sallie och på luftkudden fick man prova på lite akrobatik. Vädret höll i sig hela dagen och även denna dag var mycket lyckad och klubben har fått mycket beröm för insatsen.

Vi avslutade lägret på söndagen genom att bjuda in familj och vänner på en uppvisning. Det kom mer folk än väntat och lägerveckan fick en fin avslutning.

Efter grillbuffén.

http://www.caprifolen.se

Såhär går Voltige till

För lagvoltigörer, internationellt och nationellt finns ingen åldergräns i svår klass. Internationellt finns juniorlag upp till 16 år. Individuella voltigörer får tävla i ordinarie individuell klass från och med det år de fyller 14. Uppåt finns ingen åldersgräns. Det finns även en juniorklass för de individuella som är under 14 år.
Hästen måste vara minst 6 år.
Svår klass: Laget har sex medlemmar. Denna klass delas in i A-, B- och C-lag beroende på vilken poäng laget uppnått vid tidigare tävlingar. Det som skiljer lagen åt är att C-lag endast får vara två på hästen samtidigt medans A- och B-lag får vara tre.  Hästen ska röra sig på en volt med minst 15 meters diameter och alla rörelser måste utföras i galopp.
Voltige tävlas i en obligatorisk och en fri del (kur) med egen vald musik. Samtliga voltigörer måste visa alla de obligatoriska övningarna och minst en övning ur det fria programmet. De sju obligatoriska övningarna ska genomföras i bestämd ordning och i två block, alla sex voltigörer gör först det första blocket och därefter gör alla volitgörer det andra blocket: Block 1: Upphopp, grundsits, fana, kvarn med avgång Block 2: Sax, stående, sidhopp Varje övning bedöms från 0 till 10 poäng och avdrag görs bland annan om voltigören glömmer att stå på knä före Fana och Stående och om hon/han faller i avhoppet.

Det fria programmet bedöms ur sin svårighetsgrad, sin sammansättning och sitt utförande (mekanik, smidighet, höjd och schvung), och programmet ska vara omväxlande.


Övning från kur programmet &  Fana- Grundövning

I både lag och individuellt har hästens galopp sin egen bedömning, stor vikt läggs vid takt, lösgjordhet och framåtbjudning, där inbegrips även linörarens longering av hästen. Lagets helhetsintryck räknas med i hästpoängen i form av ett avdrag upp till 1,0 poäng, där man tittar på inspringning, uppställning och hälsning med mera.
Det finns även lätt klass, för nybörjare med förenklade grundövningar och med chans att få hjälp i upphoppet antingen i skritt eller i galopp, samt en mellanklass som ligger mellan lätt och svår klass där allt utförs i galopp men upphopp bedöms ej.


Hämtat ifrån http://www.caprifolen.se/omoss/Så-går-voltige-till.html den 17/7 2009

Vad är Voltige?

Namnet kommer från franskans la voltige som betyder- luftsprång och tillhör en av de äldsta sporterna och utövades redan under antiken. Det ingick i utbildningsprogrammet för de unga romarna för överklassen. Första och enda gången voltige varit olympisk gren var i Antwerpen 1920. Furir Mårtensson klarade en frivolt över 8 hästar. Det svenska laget slutade på en hedrande bronsplats.  Först 1964 kom det första officiella tävlingsreglementet, det internationella trädde i kraft 1983. Första EM var utanför Wien 1984 och första VM i Bulle, Schweiz 1986. Idag är voltige en av de 5 ridsportsgrenarna och ingår i Svenska Ridsportsförbundet. Det är en hästsport med inslag av gymnastik och akrobatik.
Som i alla andra ridsportsgrenar ska hästen värnas med kunnande, kärlek och omsorg. Samspelet mellan häst och voltigör är fantastiskt att se samt den ömsesidiga respekten. Sporten innehåller så mycket mer än samspel mellan häst och voltigör, det innehåller även samspel mellan människor då voltige oftast utförs i lag. Voltige har som mål att "vara en lagsport för ungdomar där man genom träning och tävling uppnår en fin gemenskaps- och samhörighetskänsla". Man tränar voltige både på häst och trähäst samt kombinerar med styrketräning, konditonsträning, smidighetsträning med mera.

 

 
 Hämtat ifrån http://www.caprifolen.se/omoss/Vad-är-voltige.html den 17/7 2009


Om Caprifolens Voltige

 Klubben startade officiellt 2005 av Maria Nilsson och Minna Slottheden. Intiativet togs då de ville träna voltige på hobby nivå- i dag har klubben närmre 50 voltigörer. På kort tid har klubben växt och blivit Sverige största voltigeklubb!


caprifolen team

  Anläggningen där Caprifolen håller till ligger utanför Stackarp, ca 2 mil från Laholm. Det är en privat anläggning där voltigen hyr hästar, ridhus och gymnastiksal. Caprifolens målsätting är att voltige ska vara kul och det ska vara för alla- inte bara för de bästa. Vi vill medverka till att bredda voltigen i Sverige men också vara med i toppen. Klubben har idag 9 lag i åldrarna 4-25 år.
  Föreningen ska vara en ungdomsverksamhet där inte bara voltige ska erbjudas utan även andra gemensamma aktiviteter såsom spela brännboll, videokvällar med mera. Klubben ska präglas av goda värderingar och förmedla glädje och positivitet- där bär vi alla ett gemensamt ansvar! Vi ska ha öppen kommunikation och sträva efter att rätta ut eventuella missförstånd och frågetecken.
   Stallet ska vara en plats där alla känner sig välkomna, trygga och sedda.

  
Hämtat ifrån http://www.caprifolen.se/omoss/omcaprifolen.html den 17/7 2009

Caprifolens bloggdesign, info


För bästa utseende
   Använd Internet Explorer, för att visa sidan rätt måste datorn också kunna läsa png-filer och ha typsnittet Centaur installerat, det går att ladda ner gratis här.
   Allt material som laddas upp & skrivs på Caprifolens Voltige Blogg är copyright-skyddat enligt upphovsrättslagen!
  Design & Kodning är gjord Ida Wennström.